Jump to content

Jaki zegarek dla kogoś niezbyt technicznego?

muchor

Recommended Posts

Cześć koledzy,

Na wstępie kilka słów o mnie, aby nakreślić moje potrzeby. Biegam czysto amatorsko, dla swojej przyjemności, zazwyczaj 2 razy w tygodniu około 10 km. Robię tak już od kilkunastu lat, tempo biegu niskie (ale mam 55 lat zatem nie wstydzę się 6'30"), lubię bieganie ale nie zamierzam startować w maratonach górskich czy triathlonie. Biegam zazwyczaj z telefonem na ramieniu i tam puszczam jakąś apkę typu Endomondo (obecnie - MapMyRun).  I to bieganie z telefonem w opasce nie jest bardzo wygodne. Chętnie bym sobie sprokurował jakiś smartwatch, ale z własnym GPSem - tak, aby jednak móc trasę zapamiętać i potem zostawić w statystykach. Jako bonus, chętnie bym miał takiego smartwatcha, który monitoruje tętno czy ciśnienie krwi (mam lekkie nadciśnienie, od niedawna biorę prochy). No i na dodatek budżet - na pewno nie za wysoki.

Na Ali znalazłem kilka takich:

https://www.aliexpress.com/item/1005002852113070.html

https://www.aliexpress.com/item/1005003483651802.html

i kilka innych.

ale chciałbym się z Wami najpierw skonsultować, bo nie znam się na takich zegarkach. Nie chcę wydać dużo więcej niż ten zegarek (te sto dolców to pewnie górka). Ale obawiam się, że kupię jakiś badziew, który będzie na tyle niedokładny, że jego pomiary nie będą niosły sensu.

Nie mówcie mi zatem - kup se Garmina za 2000 zł, bo tyle forsy nie wydam. Ale poradę - za tyle, to nic sensownego nie kupisz, bo ... - chętnie przeczytam.

Bądźcie zdrowi w ten ponury czas,

Krzysztof

A używany nie wchodzi w grę? Sam mam używanego garmina fenix 3, używam go od roku i jestem wniebowzięty. Ma wszelkie funkcje których potrzebuję, długo pracuje na baterii, nie zacina się. Super sprzęt jednym słowem. Jeśli potrzeba Panu pomiaru tętna to koniecznie wersja fenix 3 HR! 

O kurde, czy naprawdę z racji wieku muszę być tytułowany per "Pan"?

Szybki search na olx pokazał mi taki Garmin Fenix 3 HR za 900 zł. To ponad dwa razy drożej niż ta chińszczyzna powyżej. Zasadniczo - nie, nie jestem przeciwny rzeczom używanym. Byle mi się budżet zapinał.