Jump to content

Plan treningowy : maraton 3:30

Jari

Recommended Posts

Postanowiłem przygotować się do Maratonu według Państwa planu (3:30 - 3 treningi dziennie).

Bardzo dziękuję za fajne rozpisanie treningów, mam jednak kilka pytań - będę wdzięczny za odpowiedzi.

3km rozbieganie + automatycznie, bez zatrzymywania się 6x1km/1km szybkie odcinki w TM, przerwa w tempie standardowego rozbiegania 

- "rozbieganie" (ogólne pojęcie) , w jakim tempie?
-"bez zatrzymywania się 6x1km/1km szybkie odcinki w TM, przerwa w tempie standardowego rozbiegania" czyli przy takim opisie biegnę 6 km TM i 6 km rozbieganie czy 3 km TM i 3 km rozbieganie?

- "spokojne tempo" to 6minut/km?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam, SJ

1. Rozbieganie to taka rozgrzewka - nie można powiedzieć w jakim tempie ma być zrobiona, bo dla każdego to będzie coś innego. Ważne, aby to było tempo komfortowe. Czyli takie, w trakcie którego możesz rozmawiać.
  2. Po tej rozgrzewce robisz jeden kilometr w tempie maratonu a następnie jeden kilometr ponownie w truchcie lub zwał jak zwał w tempie rozbiegania. Rzuć okiem na ten artykuł, w nim opisałem te jednostki.
  3. Spokojne tempo - dla mnie to 6 min/km, ale ja biegam maraton w okolicach 3h. Mam taki bardzo prosty przelicznik. Jeżeli biegnę maraton po 4:15; to rozbieganie robię o minimum minutę wolniej na kilometrze, a długie wybiegania o kolejne 30-45 sekund wolniej (czyli właśnie w okolicach 5:45-6:00 min/km).

W razie dodatkowych pytań pisz śmiało.

Dzięki wielkie, wszystko jasne 🙂 

Trenuję dalej - tydzień 2. A czy przy trzech treningach w tygodniu mam jakiekolwiek szansę zbliżyć się do wyniku 3:30 ? Wiem, że to trudne pytanie, ale czy z Twojego doświadczenia przy takiej ilości treningów ten wynik jest osiągalny? Z różnych źródeł wyczytałem, że dla takiego wyniku trzeba biegać 4 razy lub niektórzy twierdzą, że nawet 5 razy w tygodniu.  

23 godziny temu, Jari napisał:

Dzięki wielkie, wszystko jasne 🙂 

Trenuję dalej - tydzień 2. A czy przy trzech treningach w tygodniu mam jakiekolwiek szansę zbliżyć się do wyniku 3:30 ? Wiem, że to trudne pytanie, ale czy z Twojego doświadczenia przy takiej ilości treningów ten wynik jest osiągalny? Z różnych źródeł wyczytałem, że dla takiego wyniku trzeba biegać 4 razy lub niektórzy twierdzą, że nawet 5 razy w tygodniu.  

Jari, ja z 4 treningów tygodniowo poleciałem 2:58, więc tym bardziej się da 3:30 z 3, aczkolwiek to trochę zależy od Twojej przeszłości. Jeśli masz w nogach trochę kilometrów, kilka maratonów i przysłowiowo wiesz z czym to się je, to powinno wystarczyć, aczkolwiek pamiętaj, że niektórzy są takimi typami, co muszą dostać wpierd... aby maszynka działała. Ja tak mam i wiem, że jak na kilka tygodnie przed startem nie porobię treningów 30+ to będzie dupa na mecie 🙂 tak więc znajomość własnego organizmu.

• Like 1

Przemek, dzięki za odpowiedź 🙂  Biegam dalej 💪   Doświadczenia nie mam, ostatni raz startowałem w zawodach przełajowych w liceum jakieś 17 lat temu 🙂Jednak od zawsze jestem aktywny, trenowałem do tej pory piłkę nożną - postanowiłem zrobić sobie chwilową przerwę od grania i przygotować się do maratonu (zawsze o tym "marzyłem").

Zobaczymy jak będą wyglądały przygotowania i jak będę się czuł za kilka tygodni, wtedy zastanowię się nad "taktyką" 🙂

19 godzin temu, Jari napisał:

Przemek, dzięki za odpowiedź 🙂  Biegam dalej 💪   Doświadczenia nie mam, ostatni raz startowałem w zawodach przełajowych w liceum jakieś 17 lat temu 🙂Jednak od zawsze jestem aktywny, trenowałem do tej pory piłkę nożną - postanowiłem zrobić sobie chwilową przerwę od grania i przygotować się do maratonu (zawsze o tym "marzyłem").

Zobaczymy jak będą wyglądały przygotowania i jak będę się czuł za kilka tygodni, wtedy zastanowię się nad "taktyką" 🙂

Zatem trzymam kciuki 🙂

• 2 months later...

Polecam biegi z narastającą prędkością w ramach dłuższych weekendowych wybiegań, np: z treningu maratońskiego 20km ostatnie 5km w tempie docelowym. Takie treningi robią świetną robotę. Dla mnie to podstawowa jednostka w przygotowaniach do maratonu. Ja powalczę na jesień o życiówkę. Poza tym @Przemek Niemczuk bardzo trafne spostrzeżenia. Podpisuję się pod tym oburącz. Dzięki za forum. Brakowało tego 👍

• Thanks 1

W dniu 31.01.2022 o 13:35, Jari napisał:

@Jari czy już za Tobą start? Czy nadal w treningu? Jak Ci idzie?