Jari Posted January 20, 2022 Share Posted January 20, 2022 Postanowiłem przygotować się do Maratonu według Państwa planu (3:30 - 3 treningi dziennie). Bardzo dziękuję za fajne rozpisanie treningów, mam jednak kilka pytań - będę wdzięczny za odpowiedzi. 3km rozbieganie + automatycznie, bez zatrzymywania się 6x1km/1km szybkie odcinki w TM, przerwa w tempie standardowego rozbiegania - "rozbieganie" (ogólne pojęcie) , w jakim tempie? -"bez zatrzymywania się 6x1km/1km szybkie odcinki w TM, przerwa w tempie standardowego rozbiegania" czyli przy takim opisie biegnę 6 km TM i 6 km rozbieganie czy 3 km TM i 3 km rozbieganie? - "spokojne tempo" to 6minut/km? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam, SJ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Niemczuk Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 Rozbieganie to taka rozgrzewka - nie można powiedzieć w jakim tempie ma być zrobiona, bo dla każdego to będzie coś innego. Ważne, aby to było tempo komfortowe. Czyli takie, w trakcie którego możesz rozmawiać. Po tej rozgrzewce robisz jeden kilometr w tempie maratonu a następnie jeden kilometr ponownie w truchcie lub zwał jak zwał w tempie rozbiegania. Rzuć okiem na ten artykuł, w nim opisałem te jednostki. Spokojne tempo - dla mnie to 6 min/km, ale ja biegam maraton w okolicach 3h. Mam taki bardzo prosty przelicznik. Jeżeli biegnę maraton po 4:15; to rozbieganie robię o minimum minutę wolniej na kilometrze, a długie wybiegania o kolejne 30-45 sekund wolniej (czyli właśnie w okolicach 5:45-6:00 min/km). W razie dodatkowych pytań pisz śmiało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jari Posted January 26, 2022 Author Share Posted January 26, 2022 Dzięki wielkie, wszystko jasne 🙂 Trenuję dalej - tydzień 2. A czy przy trzech treningach w tygodniu mam jakiekolwiek szansę zbliżyć się do wyniku 3:30 ? Wiem, że to trudne pytanie, ale czy z Twojego doświadczenia przy takiej ilości treningów ten wynik jest osiągalny? Z różnych źródeł wyczytałem, że dla takiego wyniku trzeba biegać 4 razy lub niektórzy twierdzą, że nawet 5 razy w tygodniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Niemczuk Posted January 27, 2022 Share Posted January 27, 2022 23 godziny temu, Jari napisał: Dzięki wielkie, wszystko jasne 🙂 Trenuję dalej - tydzień 2. A czy przy trzech treningach w tygodniu mam jakiekolwiek szansę zbliżyć się do wyniku 3:30 ? Wiem, że to trudne pytanie, ale czy z Twojego doświadczenia przy takiej ilości treningów ten wynik jest osiągalny? Z różnych źródeł wyczytałem, że dla takiego wyniku trzeba biegać 4 razy lub niektórzy twierdzą, że nawet 5 razy w tygodniu. Jari, ja z 4 treningów tygodniowo poleciałem 2:58, więc tym bardziej się da 3:30 z 3, aczkolwiek to trochę zależy od Twojej przeszłości. Jeśli masz w nogach trochę kilometrów, kilka maratonów i przysłowiowo wiesz z czym to się je, to powinno wystarczyć, aczkolwiek pamiętaj, że niektórzy są takimi typami, co muszą dostać wpierd... aby maszynka działała. Ja tak mam i wiem, że jak na kilka tygodnie przed startem nie porobię treningów 30+ to będzie dupa na mecie 🙂 tak więc znajomość własnego organizmu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jari Posted January 31, 2022 Author Share Posted January 31, 2022 Przemek, dzięki za odpowiedź 🙂 Biegam dalej 💪 Doświadczenia nie mam, ostatni raz startowałem w zawodach przełajowych w liceum jakieś 17 lat temu 🙂Jednak od zawsze jestem aktywny, trenowałem do tej pory piłkę nożną - postanowiłem zrobić sobie chwilową przerwę od grania i przygotować się do maratonu (zawsze o tym "marzyłem"). Zobaczymy jak będą wyglądały przygotowania i jak będę się czuł za kilka tygodni, wtedy zastanowię się nad "taktyką" 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Niemczuk Posted February 1, 2022 Share Posted February 1, 2022 19 godzin temu, Jari napisał: Przemek, dzięki za odpowiedź 🙂 Biegam dalej 💪 Doświadczenia nie mam, ostatni raz startowałem w zawodach przełajowych w liceum jakieś 17 lat temu 🙂Jednak od zawsze jestem aktywny, trenowałem do tej pory piłkę nożną - postanowiłem zrobić sobie chwilową przerwę od grania i przygotować się do maratonu (zawsze o tym "marzyłem"). Zobaczymy jak będą wyglądały przygotowania i jak będę się czuł za kilka tygodni, wtedy zastanowię się nad "taktyką" 🙂 Zatem trzymam kciuki 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek Wojciechowski Posted April 22, 2022 Share Posted April 22, 2022 Polecam biegi z narastającą prędkością w ramach dłuższych weekendowych wybiegań, np: z treningu maratońskiego 20km ostatnie 5km w tempie docelowym. Takie treningi robią świetną robotę. Dla mnie to podstawowa jednostka w przygotowaniach do maratonu. Ja powalczę na jesień o życiówkę. Poza tym @Przemek Niemczuk bardzo trafne spostrzeżenia. Podpisuję się pod tym oburącz. Dzięki za forum. Brakowało tego 👍 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgo Posted April 30, 2022 Share Posted April 30, 2022 W dniu 31.01.2022 o 13:35, Jari napisał: Przemek, dzięki za odpowiedź 🙂 Biegam dalej 💪 Doświadczenia nie mam, ostatni raz startowałem w zawodach przełajowych w liceum jakieś 17 lat temu 🙂Jednak od zawsze jestem aktywny, trenowałem do tej pory piłkę nożną - postanowiłem zrobić sobie chwilową przerwę od grania i przygotować się do maratonu (zawsze o tym "marzyłem"). Zobaczymy jak będą wyglądały przygotowania i jak będę się czuł za kilka tygodni, wtedy zastanowię się nad "taktyką" 🙂 @Jari czy już za Tobą start? Czy nadal w treningu? Jak Ci idzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts