Mundicus Posted January 10, 2022 Share Posted January 10, 2022 Chciałbym ruszyć temat, który nurtuję mnie w ostatnim czasie i pomyślałem, ze forum jest dobrym do tego miejscem. Mam doświadczenie treningu wyczynowego w młodych (odległych niestety) latach i przypominam sobie, że w okresie zimowym (tzn. od listopada do końca lutego) był czasem kiedy budowaliśmy bazę wytrzymałościową i siłową. Popularność biegów amatorskich spowodowała, ze sezon jakby się nie kończy i ludziska trenują i startują w zawodach niemal bez przerwy. Ciągle widzę zaproszenia na biegi, chalenge, wyzwania. Mam wrażenie, ze niektórzy biegacze z jednej strony wpadają w "błędne koło" rywaliazacji i wyzwań, a jednocześnie narażają się na przetrenowanie, przeciążenia, brak większych progresów w pełnym sezonie. Mam propozycję jakie elementy treningu polecam w okresie zimowym, ale to mogę dopisać, gdy "temat Was" zaciekawi, poruszy 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgo Posted January 13, 2022 Share Posted January 13, 2022 @Mundicus coś w tym jest... Towarzyszy nam też chyba mocne FOMO biegowe (Fear of Missing Out) - boimy się, że brak treningu to koniec naszej przygody z bieganiem, mamy niedosyt, żal, że coś nas ominęło... Jak dla mnie bardzo ciekawy wątek. Dzięki, że go poruszasz! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Niemczuk Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 Pamiętam, kiedyś mój biegowy kumpel @Kierczak Marektak trenował. Zima, nie zima, lato czy jesień - cały rok bez przerwy ogień, a wyników nie było. Teraz to zupełnie inna robota. Nauczył się, że roztrenowanie ma sens, że 3 tygodnie bez biegania to odbudowa i dokładanie cegiełek na następny sezon. I wyniki są. Gość ma 50 lat, a dołożyłby większości 20-latków jakich znam 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts